Lägesrapport: Pågående arbete med Vision 2030
Det har nu gått lite mer än ett halvår sedan Södra Årefjällen ekonomisk förening gick in i en mer aktiv fas med att genomföra Vision 2030. Flera projekt och aktiviteter har inletts under de senaste månaderna, med syfte att förverkliga vår vision. Här presenterar vi de projekt vi har börjat arbete med, område för område.
Visionens inledning
- Visionspresentation – Fjällupplevelsen börjar när man kliver av tåget. Vi producerar just nu en rapport som ska presentera visionen och vad vi gör för att förverkliga den. Målgruppen är privata och offentliga aktörer som kan vilja investera i Södra Årefjällen, samt alla som bor och verkar i området. Rapporten kommer preliminärt distribueras i september.
- Gemensam strategisk marknadsföring. Styrelsen har nyligen beslutat att genomföra en undersökande studie för att skapa en gemensam strategisk marknadsföring av Södra Årefjällen.
- Tillgänglighet för människor med olika behov och möjligheter. Vi har precis starta en undersökande studie kring tillgänglighet för funktionsnedsatta individer. Studien ska leda till en fördjupad förstudie kring tillgänglighet och senare till genomförandeprojekt. Den första aktiviteten är ett webbinar onsdag 10 juni.
Fjällupplevelsen börjar när man kliver av tåget
- Välkomstcenter. Vi har startat flera aktiviteter för att etablera ett välkomstcentrum med omlastningscentral för människor och varor som kommer till Undersåker och vill vidare till Södra Årefjällen.
Ett hållbart ledsystem med gemensam ledförvaltning
- Ett hållbart ledsystem med gemensam ledförvaltning. Vi genomför nu en undersökande studie för att skapa möjligheter att höja kvaliteten på vårt ledsystem och skapa en gemensam driftsorganisation för samtliga leder i Södra Årefjällen. Förhoppningen är att ledsystemet ska bli så bra att gästerna gärna betalar för att vi upprätthåller denna höga standard.
- Fjällmaratonleden, upprustning av delsträcka. Just nu pågår upprustning av Fjällmaratonleden för att kunna arrangera Fjällmaraton Ultra (100 km).
- System för ledförvaltning – GIS. Vi har ett pågående projekt som ska skapa ett GIS-baserat system för gemensam ledförvaltning. GIS står för geografiskt informationssystem och det innebär att all information om inventering och planering av vårt ledsystem ska var geotaggat och att man ska kunna söka informationen via vårt kartsystem.
- Post-Johans led. Från 2021 ska det vara möjligt att kliva av tåget i Undersåker och påbörja fjällvandringen där perrongen slutar. Den restaurerade leden ska gå den gamla historiska vägen genom Södra Årefjällen från norr till söder. Det är den väg som Post-Johan vandrade med posten från 1901 till 1934.
Klimatsmarta transporter inom Södra Årefjällen
- Klimatsmarta transporter – försöksverksamhet 2020. Under 2020 pågår försöksverksamhet med samåkning, hemtransport av varor och anropsstyrd trafik. Försöksverksamheten ska leda till fortsatt utvecklingsarbete med klimatsmarta transporter i Södra Årefjällen.
Klimatsmart och lokal gastronomi
- Klimatsmart och lokal gastronomi. Vi har precis startat en undersökande studie kring klimatsmart och lokal gastronomi. Tanken är att Södra Årefjällen ska bli en föregångare när det gäller klimatsmart och lokal gastronomi.
Klimatsmart boende, lokaler och elproduktion
- Klimatsmart boende, lokaler och elproduktion. Vi har startat en undersökande studie kring hur Södra Årefjällen ska kunna utveckla boende, lokaler och elproduktion för boende och gäster i området.
Sammanfattningsvis kan vi säga att Södra Årefjällen ekonomisk förening har gått vidare från att formulera och förankra en vision 2030 för Södra Årefjällen till att starta och genomföra projekt som leder till att visionen blir verklighet senast år 2030.